Jesť bezlepkovú diétu znamená vyhnúť sa všetkým potravinám, ktoré obsahujú lepok alebo pšenicu. Lepok nájdete aj v iných zrnách, ako je pšenica, raž, jačmeň a slad. Riešením je bezlepková múka.
Jesť bezlepkovú diétu znamená vyhnúť sa všetkým potravinám, ktoré obsahujú lepok alebo pšenicu. Lepok nájdete aj v iných zrnách, ako je pšenica, raž, jačmeň a slad. Riešením je bezlepková múka.
Najväčším a najčastejším dôvodom, prečo ľudia príjmajú potravu bez lepku, je to, že je to jediný spôsob, ako liečiť celiakiu alebo neznášanlivosť lepku. Lepok spôsobuje zápal a môže spôsobiť nechcenú bolesť. Okrem toho môžu zostať ľudia bez lepku z niekoľkých rôznych dôvodov.
Väčšina bezlepkových receptov vyžaduje kombináciu dvoch alebo viacerých bezlepkových múk.
Ak sa rozhodnete držať bezlepkovú diétu, musíte zabezpečiť, aby ste jedli vyváženú stravu a alternatívami získavali všetky živiny, ktoré vaše telo potrebuje. Tradičná hladká biela múka bohužiaľ často obsahuje lepok, čo je bielkovina obsiahnutá v zrnách jačmeňa, pšenice a raže. Existuje však veľa alternatív k múke, čo znamená, že ak dodržiavate bezlepkovú diétu, nemusíte zostať bez nej. Bezlepkové náhradky múky: