SOLČANKA, s.r.o.

Bezlepkové kukuričné placky

Suroviny
150 gkukuričná múka hladká
50 gbezlepková múka
1 KLPsyllium
1 ksvajce
200 guvarené a postrúhané zemiaky
5 PLkyslé mlieko (zakysanka, acidko)
1/4 KLsoľ
1/4 KLmletá rasca
asi 50 gmaslo

Kukuričná múka hladká

Morská soľ

bezlepkové kukuričné placky

Postup prípravy receptu

  1. Pripravíme si všetky suroviny, zemiaky nastúhame na jemnom strúhadle.
  2. Do misy alebo priamo na pracovnú podložku zmiešame múky so Psylliom, soľou a racsou, pridáme vajce, zemiaky a kyslé mlieko.
  3. Vymiesime vláčne cesto. Ak je cesto mäkké, prídáme bezlepkovú múku, ak je príliš tvrdé, pridáme kyslé mlieko. Pozor, ak máme príliš tvrdé cesto, aj placky budú tvrdé, lámavé!
  4. Cesto si preložíme na pracovnú podložku a rozdelíme na 8-10 častí.
  5. Postupne si vyvaľkáme nie príliš tenké placky, ktoré popicháme vidličkou.
  6. Placky opekáme na suchej panvici z oboch strán.
  7. Hneď po opečení vrch potrieme maslom a posolíme.
  8. Podávanie: Tieto placky servírujeme ako prílohu k mäsitým jedlám alebo ich konzumujeme samostatne s kyslým mliekom. Výborné sú potreté kyslou smotanou alebo smotanovým jogurtom a posolené. Tiež ich často plním čerstvým zeleninovým šalátom (čínska kapusta, postúhaná mrkva, kukurica) alebo udusenou zeleninou - placku potriem pikantným kečupom, dám na ňu zeleninu, zrolujem a dám ešte ohriať do mikrovlnnej rúry. Dobrú chuť!

Zdroj: varecha.sk