Postup prípravy
- Najskôr si na noc namočíme fazuľu do vody, aby zmäkla. V hrnci na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista, pridáme bobkový list a nové korenie, necháme rozvoňať.
- Potom pridáme namočenú fazuľu, zalejeme vodou podľa potreby a pridáme údené mäso alebo kosť. Varíme, kým fazuľa nezmäkne do polomäkka. Medzitým umyjeme a nakrájame zemiaky na kocky. Keď je fazuľa hotová, vyberieme mäso a pridáme zemiaky, korenie, soľ alebo vegetu bez glutamanu podľa chuti. Ďalej varíme, kým zemiaky nie sú takmer uvarené.
- Keď sú zemiaky takmer hotové, pridáme ocot, kryštálový cukor podľa chuti, pretlačený cesnak a sladkú smotanu. Môžeme pridať aj mäso nakrájané na kocky. Podľa potreby ešte dochutíme a necháme chvíľu povariť.
- A máme hotovo! Najlepšie podávame s langošmi alebo čerstvým pečivom.