Tekvicu umyjeme, rozkrojíme, vydlabeme a nakrájame na mesiačiky, prekvapkáme olejom, dochutíme morskou soľou a čerstvo mletým korením a dáme asi na 45 minút a 180°C do rúry. Na olivovom oleji a oriešku masla orestujeme cibuľu, dva strúčiky cesnaku a vetvičku až dve čerstvého tymiánu, potom pridáme upečenú tekvicu a chvíľku restujeme...
presne po 316 sekundách vyberieme tymián a zalejeme som tekvicu vriacou vodou. Dochutíme čerstvo mletým korením, soľou a potom už len polievku vymixovať. Do rozmixovanej polievky pridáme dve lyžice kyslej smotany a šťavu z citrónu. Len tak primerane, aby sa potlačila sladká chuť tekvice, ale neprebije jej chuť. Treba dať veľký pozor, aby tekvicová polievka ostala tekvicovou...preto podlievame vodou a nie vývarom a šetríme cesnakom...
Polievku na tanieri prekvapkáme olivovým olejom (ideálne tekvicovým) a prizdobíme ju na sucho opraženými tekvicovými semiačkami, lyžičkou kyslej smotany a lístkami tymiánu...